Alimentació i esport

L'ALIMENTACIÓ I LA DIGESTIÓ

L'alimentació consisteix en l'obtenció, preparació i ingestió dels aliments. La digestió o nutrició és el procés en què l'aparell digestiu descompon els aliments en substàncies nutritives. Els nutrients són absorbits pel nostre organisme perquè les cèl·lules els utilitzin directament. 
La base d'una bona nutrició resideix en l'equilibri, la varietat i la moderació de la nostra alimentació.

ELS ALIMENTS

Els aliments s'agrupen en diferents grups, segons els nutrients principals que contenen:

1. Llet i derivats làctics (llet, formatge, iogurts, ..)
2. Carn, peix i ous
3. Cereals i llegums (pa, pasta, arròs, cigrons, llenties, ...)
4. Verdures i hortalisses
5. Fruites
6. Olis i greixos (olis, mantega, embotits, ...)
7. Sucres (begudes ensucrades, begudes alcohòliques, llaminadures i bolleria industrial)
8. Aigua

ELS NUTRIENTS I LES SEVES FUNCIONS

Hi ha cinc grups de nutrients:
  • els minerals
  • les vitamines
  • les proteïnes
  • els glúcids (o hidrats de carboni)
  • i els lípids (o greixos)

Les funcions dels nutrients són:
  • L'aigua, és el 60-80% del pes del cos i regula la temperatura corporal.
  • Els minerals, són imprescindibles pel bon funcionament de l'organisme. I alguns com el calci, ajuda al creixement.
  • Les vitamines, són imprescindibles pel bon funcionament del cos i ajuden a la prevenció de malalties.
  • Les proteïnes, formen la matèria necessària pel creixement.
  • Els glúcids (o hidrats de carboni) aporten energia a l'organisme de manera immediata.
  • Els lípids (o greixos) són la reserva energètica de l'organisme.


LA PIRÀMIDE DELS ALIMENTS
No hi ha cap aliment que contingui tots els nutrients necessaris, per això s'ha de procurar menjar variat i de manera equilibrada.
La combinació adequada d'aliments es representa en la piràmide de l'alimentació saludable, que indica i aconsella sobre les proporcions dels diferents aliments que cal ingerir a diari:



LES 4 CLAUS PER UNA VIDA SANA
1. Beure entre 2-3 litres d'aigua al dia.
2. Realitzar com a mínim 30 minuts d'activitat física a diari.
3. Menjar 5 racions de fruites i verdures al dia.
4. Fer una alimentació moderada, variada i equilibrada.



Si vols saber més coses sobre alimentació: